Telefon: 08 - 511 742 80 | E-post: info@vallentunahudvardssalong.se

Botox & fillers

Botox

Botulinumtoxin (botox) är ett muskelavslappnande medel som framgångsrikt använts av läkare under lång tid för att behandla exempelvis svår huvudvärk, muskelkramper och överdriven svettning. Under 70-talet sågs hur ögonskelning kunde korrigeras med hjälp av botox och som en bieffekt noterades även utslätade rynkor i pannan. Den första beskrivna behandlingen med botox i syfte att reducera rynkor skedde i slutet av 80-talet. Under mer än 20 år har botox används i estetiskt syfte med hög säkerhet och goda resultat. Resultatet syns efter tre till fyra dagar och effekten varar upp till tre månader. Vid behandling av botox ingår därför en uppföljning efter ca två veckor för att se om något område behöver kompletteras.

Indikationer

 • Hyperdynamiska rynkor i ansikte som kan leda till statiska rynkor
 • Förbättring av symmetri mellan ansiktshalvor
 • Brynlyft

Fillers

Fillers innehåller ett kroppseget ämne som innehåller hyaluronsyra. Hyaluronsyra är en polysackarid (naturligt socker) som förenklar celldelning, transporterar näringsämnen, smörjer leder och gör huden elastisk. Hyluronsyra binder vatten nästan tvåtusen gånger sin egen vikt vilket det gör den lämplig till utfyllning. Kroppens egen hyaluronsyra bryts ned på cirka tre dagar (och nyproduceras hela tiden). Därför är fillers tillsatta med ett enzym som bromsar den biologiska nedbrytningen. Beroende på vilken fillers som används varar effekten mellan tre till tolv månader. Resultatet syns direkt och utvecklas under några dagar då hyaluronsyran binder vatten.

Indikationer

 • Återfuktande
 • Fina linjer (statiska rynkor)
 • Volymersättning (läppar, nasolabialveck, kinder)

Före behandling med botox eller fillers

Under konsultationen går vi igenom dina önskemål, förväntningar och funderingar. Vi diskuterar indikationer och kontraindikationer och går igenom kända biverkningar. Vi kommer även fråga om medicinsk historia som kan vara av betydelse samt även hur eventuella tidigare behandlingar har fungerat. Därefter kommer vi överens om lämpliga preparatval och områden samt förväntade resultat. Därefter kommer du få fylla i en behandlingsöverenskommelse.

Vi tar foto före och efter behandling. Vår grundinställning är ”less is more” och det kan hända att en behandling därför inte kan rekommenderas. Likaså om behandlaren inte kan tillgodose önskemålet. I sådana fall kommer då heller debitering inte utgå. Vi tillämpar gällande GDPR-lagstiftning och har starkt integritetstänk/kundsekretess (v.g. GDRP-information).

Under behandling

Vi använder bara högkvalitativa godkända preparat och har valt att använda Merz som tillhandahåller Bocouture (Botox) och Belotero (fillers). Behandlingen sker under aseptiska förhållanden och noggrann hygien. Botox injiceras med en ytterst fin nål och i små mängder varför lokalbedövning sällan är nödvändig. Till fillers används en aningen större nål men vållar sällan några problem i ansikte. Däremot kan det sticka till lite vid behandling av läppar där vi har mycket känsel och då används lokalbedövning innan.

Efter behandling med botox eller fillers

Det är vanligt att känna lite lokal ömhet och svullnad över det behandlade området och är helt normalt eftersom det blir en lindrig inflammatorisk reaktion. Det kan ibland uppstå ytterst diskreta blåmärken som försvinner fort. Vid användning av botox kan paradoxalt kortvarig huvudvärk förnimmas. För att minska övergående symtom kan kortisontabletter och/eller antiinflammatoriska läkemedel ges. Vi har även beredskap för att behandla allvarlig allergisk reaktion som är ytterst sällsynt. Om infektion skulle uppstå (händer nästan aldrig om nedanstående skötselråd följs) kontaktar ni salongen för bedömning och behandling.

Skötselråd

Gemensamt för botox och fillers

 • Undvik träning och bastu i 24 timmar (infektionsrisk)
 • Undvik att röra, gnugga eller massera behandlade områden under två dygn (redistribuering av preparat)
 • Undvik solen (solarium) och bastu i 1-2 veckor. (Sol torkar ut och fillers har inte hunnit binda vatten)
 • Alkohol (sämre effekt och torkar ut)

Specifikt för botox

 • Upprätt i fyra timmar

Specifikt för fillers

 • Undvika kyla
 • Undvika makeup och hudkräm 24 timmar (infektionsrisk)
 • Ej behandla med massage, lymfdränage, koldioxid- eller erbiumlaser, radiovågor eller annan apparat som hettar upp eller masserar behandlat område (nedbrytning av filler)

Om behandlaren

Andreas Brink, utexaminerad från Karolinska Institutet, blev legitimerad läkare 2015 och påbörjade då sin specialisttjänstgöring i allmänmedicin parallellt med forskning inom omgivningsfysiologi. Dessförinnan tjänstgjorde han 15 år som stridspilot i Flygvapnet på Viggen och Gripen. Andreas är utbildad av dr Ioana Filip på MyBeautyAcademy i Göteborg inom estetiska injektionsbehandlingar.